Oman talon rakentamista suunnittelevilla on eri haaveita: järven pinnalla kimaltelevan aamuauringon ihaileminen patiolta, rentoutuminen äänieristetyssä elokuvahuoneessa, idyllinen sijainti vanhan kirkonkylän pientaloalueella… Unelmien talo on monen tekijän summa.
1. Minne taloni tulee? Ympäristö ja tontti
Millainen hankkimasi tai unelmiesi tontti on: kallioinen, metsäinen, tasainen, rinteessä? Tontin kasvusto ja pinta määräävät, kuinka paljon raivaus- ja maanmuokkaustöitä maa tarvitsee ennen rakentamista.
Pienenkin rakennusoikeudenkin tontille voi toteuttaa tilavaa asumista esimerkiksi rakentamalla useamman kerroksen, myös maan alle. Kivirungon voi sijoittaa maan alle, puurunkoa ei.
Joillakin alueilla on rakennusalan lisäksi rajoitteita ja määräyksiä talon ja pihan ulkoasulle. Valmiit määräykset vähentävät tarvetta omalle visiolle, mutta voivat rajoittaa niitä, joiden unelmatalo ei määräyksiin istu.
2. Miltä haluan, että tuleva kotini näyttää? Talorunko ja ulkopintaratkaisut
Oletko aina haaveillut suurista lasipinnoista, kattoterassista tai valkoiseksi rapatuista kiviseinistä? Unelmien talon suunnittelun voi aloittaa yhdistelemällä omia ideoita tai valitsemalla valmiiksi suunnitellun mallitalon, johon tehdä muokkauksia.
Asiakkaamme toteuttavat oman yksilöllisen kivitalonsa yleensä joko alusta alkaen arkkitehdin suunnittelemana tai räätälöimällä jotakin valmista talomallia kumppaniarkkitehtiemme toimesta. Pääkaupunkiseudulla tarjoamme myös “avaimet käteen” -toimituksia.
3. Millaisessa kodissa viihtyisin? Pohjaratkaisu, sisätyöt ja sisustus
Millainen elämäntilanteesi on ja tuleeko se muuttumaan seuraavien asumisvuosien aikana? Pidä tämä mielessä, kun vastaat seuraaviin kysymyksiin:
- Kuinka monta makuuhuonetta tarvitsen nyt? Entä tulevina asumisvuosina?
- Kodinhoitohuone? Kuinka iso ja millaisella varustelulla?
- Kuinka monta vessaa ja kylpyhuonetta haluan?
- Minkä kokoisen keittiön haluan ja millaisella varustelutasolla?
- Miten paljon tarvitsen säilytys- ja varastotiloja?
- Tarvitsenko tilaa yhdelle tai useammalle autolle – talliin, katokseen vai pihalle?
- Minne haluan tilan jakautuvan? Esimerkiksi lasten makuuhuoneisiin tai oleskelutiloihin?
Muita pohjaratkaisuun vaikuttavia asioita ovat muun muassa: mihin huoneisiin haluat aamu- ja ilta-auringon paistavan, vai suojaudutko mieluummin suoralta valolta; haluatko taloon takan (hormivaraus); haluatko taloon terassin tai parvekkeen; kuinka avoimesta tai suljetusta pohjaratkaisusta pidät.
Sisätöiden ja sisustuksen suunnittelu sekä materiaali- ja kalustevalinnat kannattaa tehdä hyvissä ajoin rakennusprojektin aikana. Kivitaloa rakennettaessa varmistat, että lopputulos on juuri sitä mitä haluat, sillä valitset kodin sisämateriaalit ja kalusteet aina itse.
4. Miten tärkeää energiatehokkuus minulle on? Energiatalous
Kodin rakentamisessa on syytä kiinnittää huomiota sen kokonaisenergiankulutukseen. Rungon materiaali on matalaenergiatalon rakentamisessa hyvin tärkeä.
Energiatalouden ja -tehokkuuden takaa:
- Suunnittelun järkevyys ja lämmitysmuodon valinta
- Hyvä lämmöneristys
- Energiatehokkaat ikkunat
- Ilmatiiviit rakenteet
- Koneellinen ilmanvaihto, tehokas lämmön talteenotto
- Energiatehokkaat sähkölaitteet ja valaistus (LED)
Kevytbetoni runkomateriaalina saa talon rungon lämpöteknisiltä ominaisuuksiltaan erinomaiseksi. Kevytbetoni varastoi lämpöä itseensä, josta se sitten vapautuu huoneilmaan. Kevytbetonista tehty ulkoseinärakenne ei tarvitse lisäeristeitä, ja samalla se toimii myös kantavana rakenteena.
Ilta-Sanomien julkaisemassa “Muhiiko Suomen nykytaloissa katastrofi” -jutussa kiinnitetään huomiota vakavaan homeriskiin suomalaisissa kodeissa. Hirsirakenteiden lisäksi kevytbetoni on hengittävä materiaali, jota suomalaisten tulisi kodeissaan käyttää.
– Rakennuksista tuli riskialttiita siinä vaiheessa, kun siirryttiin rakenteisiin, joissa on hengittämättömiä materiaaleja, kuten muovia ja mineraalivillaa, Ilta-Sanomien juttuun haastateltu Tiltu Nurminen sanoo.
Kevytbetoni on hengittävä kiviaines. Se on ainoa kivitalomateriaali, jossa ei ole muovi- ja öljypohjaista eristettä. Siporex-kevytbetoni ei aiheuta hengitysallergioita nyt tai tulevaisuudessa, mikä vaikuttaa myös talon arvoon.
5. Mitä olen valmis projektista maksamaan? Budjetti ja jälleenmyyntiarvo
Puoliksi suunniteltu on puoliksi tehty, mutta kun tulee toteutuksen aika, osa haaveista voi joutua tulilinjalle budjetin tai aikataulun vuoksi. On tärkeää, että omaa taloa rakentava tietää, mistä asioista ei ole valmis joustamaan – et halua pitkän rakennusurakan jälkeen todeta olevasi lopputulokseen pettynyt.
Talorungon hinta on tavallisesti kolmasosa lopullisesta hinnasta. Muut kulut syntyvät muun muassa tontin hankkimisesta, mahdollisista maanmuokkaustöistä, itse rakennustöistä ja putki- ja sähkötöistä sekä sisätilojen materiaali- ja sisustushankinnoista.
Kaikki ratkaisut sijainnin ja tontin valitsemisesta aina rakennusmateriaaleihin ja työn laatuun asti vaikuttavat rakennusprojektin budjettiin sekä siihen, tuleeko talosta “hintansa väärti”. Kivitalo on kestävä hankinta: kivi ei homehdu, ja kustannusten säästö talon huoltovapaudessa kasvattaa talon arvoa pitkällä aikavälillä.