MILLAINEN ON ENERGIATEHOKAS KOTI?
Kokonaisuus ja yksinkertaisuus ovat energiatehokkuuden kulmakiviä. Kodin rakentamisessa on syytä kiinnittää huomiota sen kokonaisenergiankulutukseen. Siksi hyvin tehtyjen suunnitelmien rooli sekä rungon materiaali ovat matalaenergiatalon rakentamisessa on hyvin tärkeä. Energiatehokkuuteen vaikuttavat oleellisesti myös asukkaiden käyttötottumukset.
LÄMMÖNERISTYS
Rakennuksen ulkoseinät, ikkunat, ovet sekä ala- ja yläpohjat yhdessä muodostavat rakennuksen vaipan. Valitsemalla kevytbetonin runkomateriaaliksi saadaan talon runko lämpöteknisiltä ominaisuuksiltaan erinomaiseksi. Kevytbetoni materiaalina varastoi lämpöä itseensä josta se sitten vapautuu huoneilmaan. Kevytbetonista tehty ulkoseinärakenne ei tarvitse lisäeristeitä, samalla se toimii myös kantavana rakenteena. Valuharkoista rakennetun massiivisen seinän etuina ovat hyvä lämmönläpäisykyky sekä tiivis mutta hengittävä rakenne. Aukkojen ylitykset tehdään samalla tuotteella jolloin rakenteeseen ei synny kylmäsiltoja.
ILMATIIVIS TALO
Energiatehokkaan kodin rakenteet ovat ilmatiiviit. Rakenteiden läpi ja liitoksien kautta vuotavaa ilmaa kutsutaan hallitsemattomaksi ilmavuodoksi. Tällä on suuri merkitys rakennuksen energiankulutukseen. Vuotavassa talossa sisälämpötilaa on nostettava asumisviihtyvyyden ylläpitämiseksi. Kokonaan kivestä rakennetussa talossa pystytään rakenteilla luomaan tiivis rakenne jossa ei ole vuotokohtia. Ilmatiiviin talon riittävästä ilmanvaihdosta huolehditaan koneellisella tulo- ja poistoilmanvaihdolla.
Energiatehokkuuden tekijöitä
– Hyvä lämmöneristys
– Energiatehokkaat ikkunat
– Ilmanpitävät rakenteet
– Koneellinen ilmanvaihto, tehokas lämmön talteenotto
– Energiatehokkaat sähkölaitteet ja valaistus