– Aiempi talomme oli valmiiksi piirretty ja tehty, emmekä päässeet vaikuttamaan pohjaratkaisuun. Nykyinen talo on arkkitehdin meille piirtämä. Saimme tästä juuri sellaisen, kuin saatoimme neliöiden ehdoilla tehdä, Kaj Forsström kertoo.
Farmaseutti Miia Forsström ja tietohallintojohtajana työskentelevä Kaj Forsström asuivat kahden tyttärensä kanssa valmistalossa Kiviportintiellä Vartiokylässä. Kesäkuussa 2014 naapuripariskunta hankki tilavan rinnetontin kilometrin päässä silloisesta kodista ja päätti puolittaa sen.
Forsströmit lähtivät mukaan ja aloittivat uuden rakennusprojektin naapuriensa kanssa.
Talon suunnittelu alusta saakka antoi Forsströmeille mahdollisuuden toteuttaa toiveidensa koti.
Uusi talo on vaaleaksi rapattu, moderni kivitalo yli 50-neliöisellä terassilla ja isoilla lasipinnoilla. Virallisia asuinneliöitä hieman yli 150, jonka lisäksi talon kuuluu runsaasti lämmintä varastoa, terassi, autokatos ja autotalli. Perheen jalkapallo-, koripallo- ja golfharrastusten välineet vaativat paljon säilytystilaa.
– Mietimme jo vanhassa talossa, että haluamme seuraavassa kodissa kunnon kokoisen keittiön ja olohuoneen, johon mahtuu iso pöytä. Ja tytöille omat huoneet, Miia sanoo. Perheen nyt 10- ja 8-vuotiaat tytöt nukkuivat aiemmin samassa huoneessa.
Suunnittelu kävi kätevästi arkkitehdin ja talovalmistajan kanssa
Pariskunta istui useaan otteeseen arkkitehdin kanssa suunnittelemassa tulevaa kotiaan. Kerrat eivät olleet pitkiä, mutta niitä oli usein. Talosuunnitelma rakentui pala palalta.
– Vaihdoimme ideoita myös sähköpostitse, ja sain kysyessä Santultakin mielipiteitä. Katsoimme Santun kanssa, ovatko suunnitelmat rakenteellisesti järkeviä ja kustannustehokkaita. Monesti arkkitehdit piirtävät hienoa ja hyvännäköistä – kuten kuuluukin – ja rakentajat sitten huolehtivat käytännöllisyyksistä, Kaj sanoo.
Santulla Kaj viittaa ROCK-kivitalojen toimitusjohtaja Santtu Syväpuroon, joka auttoi Forsströmejä rakennusprojektin organisoimisessa.
– Voisin kuvitella, että monesti piirretään ensin kuvat ja vasta sitten ollaan yhteydessä rakentajaan, Kaj arvioi.
– Silloin ei synny rakentavaa ajatustenvaihtoa.
Forsströmien vieressä ylempänä rinteessä seisoo naapurin rakennuttama samantyylinen talo, jota peittää osin tumma puupanelointi.
– Naapurinkin talo on ROCK-talo, saman arkkitehdin piirtämä, sama talotoimittaja, sama pystyttäjä, Kaj sanoo. Kumpikin talo on piirretty ominaan, mutta ulkoasu pyydettiin samantyyliseksi, jotta ne istuisivat yhteen.
Talokumppanin valinta oli helppo
Kun tuli aika aloittaa taloprojekti, Kaj pyysi useamman tarjouksen eri talovalmistajilta. Lopulta valinta oli selvä.
– Tunsin Santun pitkältä ajalta, ja halusin tehdä projektin hänen kanssaan. ROCK oli selkeästi tarjouksen perusteella kilpailukykyinen, Kaj sanoo.
ROCK-kivitalot toimitti talorungon, ikkunat ja katon. ROCKin kautta Forsströmit saivat myös tarjouksen talon pystyttäjistä.
Tontin maatyöt aloitettiin 2014-2015 vuodenvaihteessa. Maaliskuun 2015 alussa oli saatu uuden talon anturavalu, josta meni tasan vuosi talon valmistumiseen. Talon pystytyksen edettyä Forsströmit kävivät rakennusmaalla päivittäin siivoamassa ja kuskaamassa tavaroita.
– Kun oli kyse sisäasioista, olimme jatkuvasti paikalla. Työmiehet olivat oikein mukavia eivätkä ainakaan näyttäneet, että vierailumme olisivat ärsyttäneet heitä, Miia sanoo.
Forsströmit muuttivat uuteen kotiinsa helmikuussa 2016.
Talonrakentajan arki voi olla stressitöntä
Rakennusprojekti pysyi hyvin aikataulussa, koska sellaista ei varsinaisesti ollut.
– Ajattelimme, että rakennusprojekti vie minkä se vie. Jos asettaa tiukan aikarajan, on hirveä paine saada aikaan, Kaj sanoo. Kahden työssäkäyvän aikuisen ja aktiivisesti harrastavien lasten perheessä stressi ei ole kaivattu lisämauste.
– Opimme ensimmäisestä rakennusprojektistamme, että rakennusajan kanssa kannattaa joustaa. Mieluummin on vuokralla pari kolme kuukautta kauemmin ja stressaa vähemmän, Miia lisää.
Forsströmit asuivat kahdeksan kuukauden ajan vuokra-asunnossa noin kilometrin päässä rakennusmaalta. Talossa oli kuukauden irtisanomisaika, eli asumisjärjestelytkään eivät tuottaneet painetta. Kaj:n vastuulla oli rakennusprojektin koordinointi, johon hän sai apua Santulta ja rakennusfirmalta.
– Meitä auttoi, että mukana oli sellaiset tekijät, joita ei tarvinnut koko ajan kytätä tai ohjeistaa, Kaj sanoo.
Projekti sujui onnistuneesti. Ne pienet haasteet, jotka projektin aikana tulivat ja kuulostivat uhkaavilta, ratkesivat aina.
Forsströmit painottavat, että muutaman asian täytyy olla kunnossa, jotta rakentamisesta ei tulisi painajaismaista. Kannattaa asennoitua siihen, että elämä on vähintään vuoden verran projektia, jossa voi tulla yllätyksiä.
– Meille oli tärkeää, että taloprojekti on kummankin projekti. Otimme myös tytöt usein mukaan työmaalle, Miia kertoo.
– Meillä ei ollut hoppu, ja budjettimme oli laskettu niin, että pieni ylitys ei haittaa. Saimme tehdä kotiamme rauhassa, Kaj sanoo.
Forsströmit asuvat nyt talossa, josta heillä ei ole kiire pois. He odottavat kesää, jolloin terassin voi vihkiä käyttöön ruokailu- ja oleskelutilana. Kun talvi taas koittaa, lämmin autotalli on erityisesti mieleen.
Talosta tuli juuri sellainen, kuin pariskunta toivoi.
– Tämän kokemuksen perusteella suosittelisin rakentamista kaikille, Kaj sanoo.